Volgende week (28 oktober) is het weer zover: de wintertijd komt eraan! Het veranderen van zomer- in wintertijd (en andersom) geeft elke keer weer problemen. Mini-jetlags, meer ongelukken en kinderen zijn dagen van de rel. En wat winnen we ermee? Niet zo veel. Nu wil de Europese Commissie de wintertijd afschaffen maar dat is juist niet de tijd die je moet willen afschaffen. Je kunt veel beter de zomertijd afschaffen, zoals je kunt lezen in dit stuk van Marco Langbroek (archeoloog én astronoom, instant respect). En dat dit niet het enige gezeur is met winter/zomertijd, en tijdzones, zie je in de video Strangest Time Zones of the World. Tijd op menselijke schaal is echt een zooitje, daar valt vast wel iets op te verzinnen

🕵️‍♂️

In 2007, he landed a job at the London office of Rabobank, a Dutch company, on the dividend arbitrage desk.

Het lijkt erop dat hier het verhaal van Sanjay Shah begint, een man die Denemarken zo’n 2 miljard dollar armer maakte door een smerig dividendbelastingtrucje toe te passen. Hij zit er op het moment niet slecht bij.

Mr. Shah denies any wrongdoing and through a publicist says he merely took advantage of a loophole. He now lives in Dubai, where he owns a $1.3 million yacht and a 10,000-square-foot villa with access to the beach. He has become Denmark’s national villain.

Het artikel stond al langer op mijn lijstje om te delen en nu blijkt het extra relevant omdat ook andere Europese landen zijn getroffen: Europese overheden liepen miljarden euro’s dividendbelasting mis. En het lijkt er sterk op dat Sanjay Shah zijn trucje echt bij de Rabo heeft geleerd: ‘ABN Amro en Rabobank betrokken bij miljardenroof van Europese belastingdiensten’. Toch die dividendbelasting maar afschaffen dan? Crazy times.

💰

Ik heb dan wel weer respect voor overduidelijke money grabs zoals de website Who Paid 99¢ waar je 99 cent betaald om te zien wie er allemaal al betaald hebben. Je weet precies wat je krijgt voor je geld en toch wordt je in de maling genomen. De eerste in dit genre was natuurlijk de Million Dollar Homepage waar inmiddels een groot aantal links van dood zijn helaas. Op Wikipedia bleken er ook 9 miljoen links dood te zijn en daar stak The Internet Archive een stokje voor door de dode links te koppelen aan het archief.

🔗