We’re the Last Humans Left is een korte geschiedenis van het ontstaan van de mensheid én een droevig inzicht in de constatering dat we voorlopig nogal alleen zijn in het universum. Om je op te beuren (ja, echt) is er de video You (Probably) Don’t Exist.

🏫

Grofweg 6.700 euro trekt de Rijksoverheid jaarlijks uit voor elke basisschoolleerling. Dat geld komt niet allemaal in de klas terecht. Waar blijft het dan?

Basisscholen vallen steeds vaker onder een scholengemeenschap met alle voor- en nadelen van dien. Hoe kijken ouders en het bestuur van zo’n scholengemeenschap tegen dit fenomeen aan? Dit en meer lees je in het interessante artikel Hoeveel kost een basisschoolleerling? en je merkt dan misschien dat een goede visie hierop nog niet zo eenvoudig is. Ook niet zo eenvoudig is het om Apple Pay in te schakelen als je een Bunq bankrekening hebt, maar het is wel de enige bank in Nederland waar dat voorlopig kan doen. Lees hier welke hoepels je door moet om het voor elkaar te krijgen zonder het land uit te hoeven.

💫

De schaal van het universum is niet te bevatten groot, maar we kunnen wel visualisaties inzetten om het beter begrijpbaar te maken. Zo laat Wren Weichman zien hoe groot onze zon is in vergelijking met andere nog veel grotere sterren door de aarde te laten krimpen tot een tennisbal. Wren heeft ook een hele goede video gemaakt waarin duidelijk wordt hoe groot de raketten van Falcon X zijn.

Over raketten en ruimtevaart gesproken: deze week las ik het boek The Calculating Stars uit. Ik had graag nog veel langer blijven rondhangen in de jaren 50 van een alternatieve geschiedenis waarin het wereldwijde ruimtevaartprogramma extra wordt aangezwengeld om de aarde zo snel mogelijk te verlaten. Veel keiharde paralellen met de huidige samenleving. Gelukkig is er een deel twee waarin ik binnenkort ga beginnen. 5 van 5 sterren.

🔗