Hi, Reinier hier,

In Halfvet #13 deel ik een Must Read, Must See and Must Use. Halfvet is een heel vette twee-wekelijkse nieuwsbrief van Jeroen Disch.

En in ander persoonlijk nieuws: reinierladan.nl is helemaal vernieuwd en bevat nu naast informatie over mijn freelance bezigheden ook deze nieuwsbrief, mijn blog en mijn e-mailbeleid. Waarom ook meerdere websites in de lucht houden als je het met eentje af kan? Het is een website voor de eeuwigheid dus lekker simpel en doeltreffend.

📱

Kevin Roose zocht hulp voor zijn telefoonverslaving bij Catherine Price.

Catherine encouraged me to set up mental speed bumps so that I would be forced to think for a second before engaging with my phone. I put a rubber band around the device, for example, and changed my lock screen to one that showed three questions to ask myself every time I unlocked my phone: “What for? Why now? What else?”

Stiekem is de hele samenleving telefoonverslaafd natuurlijk en geven we dat niet zo makkelijk toe. Er is al een hele generatie opgegroeid met een computer permanent in hun broekzak.

Mostly, I became aware of how profoundly uncomfortable I am with stillness. For years, I’ve used my phone every time I’ve had a spare moment in an elevator or a boring meeting. I listen to podcasts and write emails on the subway. I watch YouTube videos while folding laundry. I even use an app to pretend to meditate.

Het niet meer telefoonverslaafd zijn geeft je een “competitive edge” in deze samenleving, zoals ook het boek Deep Work je leert en uit ervaring kan ik je zeggen dat het je ook een hoop rust oplevert.

🙅‍♂️

In The secret lives of Facebook moderators in America gaat Casey Newton van The Verge op zoek naar de waarheid achter de teams die Facebook (maar bijvoorbeeld ook Google en Twitter) inzet om content te modereren. Door de onderaannemer worden deze mensen ‘process executives’ genoemd.

De process executives houden het niet lang vol, ze krijgen een extreem laag salaris en ze hebben verschillende manieren om met de opgelopen trauma’s om te gaan (sex, drugs en extreem harde grappen). Want reken maar dat ze allemaal trauma’s oplopen.

For this portion of her education, Chloe will have to moderate a Facebook post in front of her fellow trainees. When it’s her turn, she walks to the front of the room, where a monitor displays a video that has been posted to the world’s largest social network. None of the trainees have seen it before, Chloe included. She presses play.

The video depicts a man being murdered. Someone is stabbing him, dozens of times, while he screams and begs for his life. Chloe’s job is to tell the room whether this post should be removed. She knows that section 13 of the Facebook community standards prohibits videos that depict the murder of one or more people. When Chloe explains this to the class, she hears her voice shaking.

Indrukwekkend verhaal. 😕

De Drie Tools van Ianus Keller

Ik ben een productontwerper, die onderzoek is gaan doen naar de hulpmiddelen voor ontwerpers en die nu lesgeeft aan studenten productontwerpen, over hoe ze vaardigheden en hulpmiddelen kunnen aanleren en inzetten.

Notion

Ze omschrijven zichzelf als een vervanger voor Evernote, Google Docs en Trello, maar voor mij is het vooral de eerste implementatie van een soort rijke Wiki die werkt om met meer mensen een complexe hoeveelheid content bij te houden.

Pastebot

Als je veel dingen bij elkaar moet plakken uit verschillende bronnen (voor bijvoorbeeld je Notion), dan heb je een “clipboard manager” nodig. Die zorgt ervoor dat je bij plakken (command-v) niet alleen toegang hebt tot je laatste copy (command-c), maar een hele geschiedenis ervan.

Paparazzi

Als je een webpagina wil “capteren” verder dan alleen de beruchte fold, dan kan dat met Paparazzi. Je geeft de “virtuele breedte en hoogte” van je window aan en de app maakt een virtuele print of screenshot van de pagina.

Oproepjes

  • Ben je het ook zo zat dat je tante blijft vragen of je een website voor haar wilt bouwen? Stuur haar naar de Websitemachine. Daar activeert ze zonder gedoe een mooie website en vult ‘m simpel met eigen content. Hulp van een mens is inbegrepen in het abonnement. Tante blij, en jij van het gezeur af.

  • De betaalde oproepjes zorgen ervoor dat de schoorsteen blijft roken op het 82% hoofdkantoor. Gebruik ze om je product of dienst te promoten of als je iets anders wilt laten weten aan de meer dan 1000 intelligente en geïnteresseerde lezers van de 82% nieuwsbrief. Voor maar 10 euro zijn ze binnen handbereik.

🌟 Plaats een oproepje in een volgende editie 🌟

Verder nog wat te tappen