VR gast deelt een stoot uit

Gelukkig hoef je in 2019 niemand meer uit te leggen dat het niet okay is om een willekeurig iemand midden op straat op z’n bek te rammen. Iedereen snapt dat dat meer ellende en verdriet oplevert dan als je dat niet doet. Het is common sense om niet zomaar iemand een muilpeer te geven.

Net zo common sense als iemand niet op z’n bek rammen is het voor mij om digitale producten toegankelijk en inclusive te maken. Daar komen echter wel altijd vragen over zoals “waarom zouden we dat doen?” en “wat kost dat allemaal wel niet?” of “het zijn maar een handvol mensen die de app anders niet kunnen gebruiken, moeten we ons daarop concentreren?”. Het is voor mij nogal vanzelfsprekend om mensen niet buiten te sluiten van je product maar daar denkt nog niet iedereen hetzelfde over helaas. En ik snap dat ook wel weer, want het is iets waar even een kwartje voor moet vallen en waar je dus de tijd voor moet nemen om het je te beseffen.

Het komt nog te vaak voor designers iets ogenschijnlijk slims denken te ontwerpen maar wat uiteindelijk bloedirritant is voor veel mensen. Een standaard oplossing is vaak gewoon de beste.

Naast inclusiviteit kun je met het verbeteren van de performance van je website of app ook nog eens het klimaat een handje helpen. Daarmee is het verbeteren van de snelheid van je website of app ineens een ethische kwestie geworden en is het kostenplaatje een stuk minder interessant. De vraag moet dan eigenlijk worden: gaan we dit product goed maken of gaan we dit product niet maken?

Mocht je hier wat advies over willen als professional of organisatie, zorg dan dat je Peter van Grieken erover te pakken krijgt.

🖼

Foto: Man Using Virtual Reality Headset van Pexels