In Where Warren’s Wrong schrijft Ben Thompson over waarom de grote techbedrijven (zoals Google, Facebook, Amazon en Apple) wel en niet opgebroken dienen te worden.

Aggregation Theory is the reason why all of these companies have escaped antitrust scrutiny to date in the U.S.: here antitrust law rests on the consumer welfare standard, and the entire reason why these companies succeed is because they deliver consumer benefit.

Ben gaat verder over het idee (dat senator Warren voorstelt en dat een tikkie idioot is) dat de App Store en iOS los van elkaar ondergebracht moeten worden in twee aparte bedrijven.

There is a big benefit to suppliers (app developers) as well: the app market on PCs died in large part due to security concerns, which Apple obviated with the App Store to the tremendous benefit of every participant in the ecosystem. Senator Warren’s proposal would make the App Store worse for everyone.

En dat is ook iets wat me altijd opvalt als ik naar Windowsgebruikers kijk: ze installeren amper third party apps. De aanname die Ben hier maakt is dat dat uit voorzorg is om geen virus te installeren. Deze zorg is altijd al minder op de Mac geweest en die is bijna helemaal verdwenen op iOS. Developers hebben er dus echt baat bij als hun mogelijkheden worden afgeknepen om zo het systeem veilig te houden voor gebruikers. Een flink aantal restricties die Apple dus aan developers oplegt is in hun eigen voordeel. Apple zou hier misschien iets soepeler mee om kunnen gaan (zoals het toestaan van een link naar de website van de appmaker om een abonnement te verkopen voor een dienst die je in de app zelf kunt gebruiken) maar helemaal 180º draaien is in niemands belang.