Hi, Reinier hier,

De boekencast is een podcast waarin boeken worden besproken en ik mocht deze week voor de tweede keer aanschuiven en meepraten over het boek Leviathan Wakes, deel 1 in The Expanse serie. In deze nieuwsbrief heb ik die boekenreeks al vaker getipt dus misschien komt het boek je bekend voor.

En luisteren lijkt niet zo moeilijk, maar om iemand goed te begrijpen of verder te komen in je eigen denken is het nodig om dit goed aan te pakken. Daarover gaat aflevering 8 van de Hoe Krijg Je Het Voor Elkaar podcast. Mijn gesprekspartner in seizoen 1, Rick Pastoor, heeft hier een prima methode voor die we in deze aflevering met elkaar bespreken.

🚶‍♂️

In het artikel In Praise of Extreme Moderation zet Avivah Wittenberg-Cox uiteen wat haar doel is in het leven, en dat is dus extreme gematigdheid.

Wherever you look, whatever you do, performance has gone extreme, often policed by a tracking app or a competitive peer (sometimes masquerading as a friend). Moderation, in any form, is seen as nothing but amateurism, the habit of a slacker who won’t commit 10,000 hours of practice to master something.

Balans is niet op één been staan en dan niet proberen om te vallen. Nee, balans is gewoon met beide benen op de grond staan. Dit is niet voor iedereen weggelegd, zeker niet als je competitief ingesteld bent. Maar in deze tijd van het meetbaar maken van alles kun je je daar maar beter bewust van zijn. Ook de trend dat je werk je leven is staat haaks op de Extreme Moderation levensvisie.

🧞‍♂️

Als een je een uurtje hebt dan kun je Seeking the Productive Life: Some Details of My Personal Infrastructure van Stephen Wolfram lezen. Het is een kneuterig verhaal (check die foto’s!) over een levenslange zoektocht naar productief werken als een ‘remote CEO’. Hij heeft zelfs een constructie gemaakt waardoor hij, met visserspetje en alles, door de natuur kan lopen en z’n laptop kan gebruiken. Wat een vent. Het stuk staat boordevol met grafieken, kaarten en de tools die hij gebruikt.

👨‍💻

Het hebben van een static blog zoals Hugo of Jekyll is leuk maar zoiets ‘simpels’ als een artikel klaarzetten en het in de toekomst automatisch laten publiceren zit er standaard niet in. Met een beetje magie van Zapier kom je gelukkig al een heel eind.

Zapier is een online dienst die andere diensten aan elkaar kan knopen. Zo kun je bijvoorbeeld een Twitter-mention automatisch in een Google sheet laten zetten. Zo hoef je niet naar de social slot machine die Twitter heet om toch je mentions te kunnen lezen.

En via Zapier kun je ook praten met Github. Zo kan Zapier een pull request maken van een bepaalde vooraf ingestelde branch en deze mergen met de master branch als er geen conflicten optreden. Dit kun je op bepaalde intervallen laten uitvoeren. De trigger in Zapier is dan geen andere dienst maar Zapier zelf die periodiek zegt dat de actie moet plaatsvinden.

En zo kun je dus een post klaarzetten in bijvoorbeeld de new-publications branch en deze elke ochtend laten mergen met master zodat je hostingpartij (bijvoorbeeld Netlify) de verandering kan oppikken en een nieuwe website voor je klaarzet.

📱

In Where Warren’s Wrong schrijft Ben Thompson over waarom de grote techbedrijven (zoals Google, Facebook, Amazon en Apple) wel en niet opgebroken dienen te worden.

Aggregation Theory is the reason why all of these companies have escaped antitrust scrutiny to date in the U.S.: here antitrust law rests on the consumer welfare standard, and the entire reason why these companies succeed is because they deliver consumer benefit.

Ben gaat verder over het idee (dat senator Warren voorstelt en dat een tikkie idioot is) dat de App Store en iOS los van elkaar ondergebracht moeten worden in twee aparte bedrijven.

There is a big benefit to suppliers (app developers) as well: the app market on PCs died in large part due to security concerns, which Apple obviated with the App Store to the tremendous benefit of every participant in the ecosystem. Senator Warren’s proposal would make the App Store worse for everyone.

En dat is ook iets wat me altijd opvalt als ik naar Windowsgebruikers kijk: ze installeren amper third party apps. De aanname die Ben hier maakt is dat dat uit voorzorg is om geen virus te installeren. Deze zorg is altijd al minder op de Mac geweest en die is bijna helemaal verdwenen op iOS. Developers hebben er dus echt baat bij als hun mogelijkheden worden afgeknepen om zo het systeem veilig te houden voor gebruikers. Een flink aantal restricties die Apple dus aan developers oplegt is in hun eigen voordeel. Apple zou hier misschien iets soepeler mee om kunnen gaan (zoals het toestaan van een link naar de website van de appmaker om een abonnement te verkopen voor een dienst die je in de app zelf kunt gebruiken) maar helemaal 180º draaien is in niemands belang.

De Drie Tools van Jan-Willem van den Pol

Jan-Willem van den Pol

Product manager bij Topicus Zorg waar ik samen met mijn collega’s werk aan het regionaal gezondheidsplatform. Ik volg het laatste technieuws op de voet en kan enthousiast worden van een technisch goed uitgewerkt product.

Things

Ik heb veel appjes en lijstjes gebruikt maar Things is de enige die blijft plakken. In mijn rol als product manager heb ik veel ad hoc taken en de inbox van Things geeft mij de mogelijkheid alles te verzamelen en in te plannen.

Franz

De chat container bij uitstek. Franz verzamelt al mijn chat diensten in een scherm. Slacks, hipchat, Whatsapp en Telegram alles past er in. Hiermee heb ik altijd alles open op een plek en het zo in te stellen dat je alleen voor belangrijke diensten een melding krijgt.

Outlook

Ja je leest het goed, op mijn Mac is Outlook nog steeds de app waar ik vooral geen afscheid van kan nemen. De combinatie van e-mail en agenda blijft uniek en biedt opties die ik nergens anders kan vinden. Het werk biedt dan ook alleen Exchange aan dus die integratie is dan ook wel optimaal. Waar ik vooral geen afscheid van kan vinden is de planner om met andere een afspraak te plannen. Een pluim voor degene die een alternatief heeft gevonden hiervoor want Outlook is niet de snelste en stabielste applicatie op de Mac.

Dit is even de laatste Drie Tools 🤷‍♂️

Sorry mensen die nog op het backlog van De Drie Tools staan (dat zijn er nogal wat)… de rubriek stopt voorlopig, maar het was zeker een leuk experiment. Een klein aantal tools komt telkens weer terug en ik blijf schuiven met het format van deze nieuwsbrief dus ik wil de ‘ruimte’ wat anders gaan invullen. Bedankt iedereen voor de bijdragen en de mooie tips voor lezers!

Oproepjes

  • Heb je snel een eenvoudige website nodig voor een event of als landingspagina voor een side project, ga dan naar Websitemachine.nl en draai er met een paar klikken een in elkaar.
  • Op 10 juni komt niemand minder dan Sara Soueidan haar workshop Accessible UI Patterns geven in Den Haag. Ben je frontend developer en wil je leren hoe je componenten bouwt met accessibility als uitgangspunt? Dan is deze workshop voor jou!

De betaalde oproepjes zorgen ervoor dat de schoorsteen blijft roken op het 82% hoofdkantoor. Gebruik ze om je product of dienst te promoten of als je iets anders wilt laten weten aan de meer dan 1000 intelligente en geïnteresseerde lezers van de 82% nieuwsbrief.

🌟 Plaats een oproepje in een volgende editie 🌟

Wat kunnen we verwachten?

The Daily heeft drie erg goede afleveringen gemaakt over wat Amerika (en daarmee de wereld) kan verwachten als ‘the Mueller Report’ uitgebracht wordt.

OH op Twitter

Today, billions of people on the web think that “creating” the web is dumping your photos or videos or words into a large-scale commercial platform that somebody else sells ads around. But that is not what the web was born to be. That is not its fundamental design. — Anil Dash, 12 mrt. 2019

Lekker wat linkjes