Categorieën
Slim werken

Zet jezelf op social media-rantsoen met about:blank en Focus

Op de meest rare tijden, als ik in diepe concentratie aan het werk ben, bekruipt me de behoefte om even op Twitter te kijken. Die behoefte voelt net zo aan als de drang naar een kop koffie. Even uit m’n flow, kopje koffie drinken, en weer verder. Maar dat is best een probleem. Even uit je flow gaan betekent dat je enorm veel energie moet gebruiken om weer terug in je flow te komen, als het er überhaupt nog van komt.

Waar ik met koffie mezelf al een aantal jaar geleden op een rantsoen van twee kopjes per dag heb gezet is dat nog niet voor Twitter gebeurt. Althans, niet op m’n Mac.

Op iOS heb ik al een tijd de app about:blank draaien. Met die app kun je websites blokkeren zodat het een flinke drempel wordt om zo’n geblokkeerde site te bezoeken. Ik heb daar bijvoorbeeld Twitter en nieuwswebsites mee uitgeschakeld.

Op m’n Mac pak ik het wat minder rigoureus, maar net zo doeltreffend aan. Ik heb de Mac app Focus maar weer eens te voorschijn gehaald en ben dat intensief gaan gebruiken als ik met iets bezig ben waar ik mijn hoofd bij moet houden. Vrij vertaald: als ik gewoon, normaal, werk aan het doen ben. Dit gaat nu al een paar dagen erg goed en heb veel zinnige dingen uit mijn handen gekregen.

Met Focus kun je een timer instellen en tijdens het aflopen van die timer kun je bepaalde websites en apps niet gebruiken. Dit kun je zelf instellen maar de app komt geleverd met een aantal vooringestelde websites zoals Facebook en Twitter. Er is nog veel meer mee mogelijk maar dit is hoe ik de app inzet.

Hoe moeilijker je het jezelf maakt om aan je slechte gewoontes over te geven des te minder snel zul je dat ook doen.