Bloemkool in zoetzuur in weckpot

Voedselverspilling is echt doodzonde en daarom ben ik steeds meer op zoek naar manieren om dit te voorkomen. Laatst heb ik bloemkool dat over was zelf ingemaakt in zoetzuur. Hartstikke lekker en echt supereenvoudig. En je hebt altijd bloemkool over want wanneer is zo’n hele kool nou precies genoeg?

Spaar een of meer glazen potjes bij elkaar of gebruik weckpotten. Maak ze goed schoon door ze te koken in water of in de oven te doen. Mocht je niet zo heel veel groenten (want je kunt echt van alles op deze manier inmaken, niet alleen bloemkool) willen inmaken is 1 potje natuurlijk ook genoeg.

Wat je nodig hebt is:

  • Natuurazijn (je kunt alle soorten azijn gebruiken die je kunt consumeren)
  • Suiker (gewoon kristalsuiker is prima)
  • Kruiden
  • Water

Je kunt zelf bepalen hoe zoet of zuur je het wilt maken. Een 1:1 verdeling van azijn en water en dan een paar scheppen suiker erbij is bijvoorbeeld een prima verdeling. Bij de bloemkool heb ik wat korianderzaad gedaan voor de smaak maar je kunt variëren wat je wilt. En door niet op milliliters te letten maar gewoon op hoeveel je nodig hebt in je potjes verspil je ook geen suiker en azijn.

Dit mengsel breng je heel even aan de kook zodat het suiker smelt. Snij de bloemkool en vul er de potjes mee. Giet het kokende mengsel over de bloemkool in de potjes zodat de potjes helemaal tot de rand gevuld zijn. Door het heet in de potjes te doen zal de bloemkool nog even garen maar toch knapperig blijven. Je kunt het azijnmengsel ook laten afkoelen als je wilt dat de groenten niet doorgaren in de potjes.

Doe de potjes dicht, laat het ongeveer drie dagen op een donkere plek staan, en geniet van lekkere zoetzure groenten als bijgerecht of snack. Na openen in de koelkast bewaren.

Je kunt het ongeopend maanden bewaren maar je eigen inzicht qua eetbaarheid is natuurlijk het belangrijkste. Als het tegen je begint te praten is het niet goed meer en kun je het voor de zekerheid even flink in de fik steken voordat je het de kliko in knikkert.