Typemachine

Adam Grant schreef het stuk ‘Productivity Isn’t About Time Management. It’s About Attention Management.’ over de misvatting dat productiviteit gaat over meer gedaan krijgen.

We live in a culture obsessed with personal productivity. We devour books on getting things done and dream of four-hour workweeks. We worship at the altar of hustle and boast about being busy. The key to getting things done, we’re often told, is time management. If you could just plan your schedule better, you could reach productivity nirvana.

Het idee dat we ‘druk bezig zijn’ zijn gaan zien als evangelie onderschrijf ik niet helemaal. Althans, niet in Nederland. Maar ik ben het er zeker mee eens dat het een onfortuinlijke uitkomst zou zijn van mijn overtuiging dat we veel tijd aan het verspillen zijn met z’n allen.

Adam Grant legt wel duidelijk de vinger op de zere plek: het gaat er niet om dat je meer gedaan krijgt, het gaat erom dat je de juiste dingen gedaan krijgt.

Onderzoek dat Adam hiernaar gedaan heeft wijst erop dat productieve mensen vaak projecten oppakken die bevredigend zijn op persoonlijk vlak én sociaal betekenisvol zijn.

Often our productivity struggles are caused not by a lack of efficiency, but a lack of motivation. Productivity isn’t a virtue. It’s a means to an end. It’s only virtuous if the end is worthy. If productivity is your goal, you have to rely on willpower to push yourself to get a task done. If you pay attention to why you’re excited about the project and who will benefit from it, you’ll be naturally pulled into it by intrinsic motivation.

Wat dus uiteindelijk het belangrijkste is om gedaan te krijgen is dat je begrijpt wat je motivatie is om überhaupt je bed uit te komen. Voor die projecten ga je op de automatische piloot en krijg je een hoop gedaan.