Man gebruikt iphone

Uit Why You Procrastinate (It Has Nothing to Do With Self-Control):

Over time, chronic procrastination has not only productivity costs, but measurably destructive effects on our mental and physical health, including chronic stress, general psychological distress and low life satisfaction, symptoms of depression and anxiety, poor health behaviors, chronic illness and even hypertension and cardiovascular disease.

Procrastineren is de edele kunst van het vooruit schuiven van belangrijk werk terwijl je wel aan de slag gaat met onzinnige dingen. Iedereen doet dit in meer of mindere mate en tijdens het schrijven van dit stuk heb ik ook niet 100% focus kunnen houden. Procrastineren heeft ook nog eens vrij heftige gevolgen zoals je hierboven in de quote kunt lezen.

Het is ook nog eens volkomen irrationeel om te procrastineren. Je weet dat je belangrijk werk moet doen, je hebt er zelfs de tijd voor, en toch ga je wat anders doen. Daar voel je je ook bewust slecht over. Cra-zy.

“This is why we say that procrastination is essentially irrational,” said Dr. Fuschia Sirois, professor of psychology at the University of Sheffield. “It doesn’t make sense to do something you know is going to have negative consequences.”

Het artikel is verder een goudmijn voor als je meer over procrastineren wilt leren. Ik laat je achter met dit inzicht:

In the case of procrastination, we have to find a better reward than avoidance — one that can relieve our challenging feelings in the present moment without causing harm to our future selves. The difficulty with breaking the addiction to procrastination in particular is that there is an infinite number of potential substitute actions that would still be forms of procrastination, Dr. Brewer said. That’s why the solution must therefore be internal, and not dependent on anything but ourselves.